Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ


                       ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
H κινέζικη μυθολογία είναι γεμάτη απο μύθους με πολλες  διαφορετικές παραλλαγες αναλογα με την τότε δυναστεία και εποχή .Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που παραμενουν σχεδον σταθερα ανεξάρτητα απο τις συνθήκες της καθε εποχης .

Μύθος δημιουργίας του κοσμου

Κίνα, το Μέσο Βασίλειο

Για τους Κινέζους το αβγό συμβολίζει την ολότητα. Ο κρόκος είναι ο ουρανός και το ασπράδι η γη. Κατά τη δημιουργία του κόσμου το Κοσμικό Αβγό άνοιξε στα δύο και τα δύο μισά σχημάτισαν τον ουρανό και τη γη. Επέπλεε στο άχρονο διάστημα και περιείχε τις αντίθετες δυνάμεις του yin και του yang. Μετά από αιώνες επώασης το πρώτο ον, ο Pan Gu ήρθε στη ζωή. Τα βαριά τμήματα του αυγού (yin) παρασύρθηκαν προς τα κάτω σχηματίζοντας τη Γη. Τα ελαφρύτερα τμήματα (yang) υψώθηκαν και σχημάτισαν τον ουρανό. Ο Pan Gu φοβούμενος ότι τα τμήματα του αυγού θα επανενωθούν, στάθηκε επάνω στη Γη και κράτησε τον ουρανό. Ψήλωνε 3 μέτρα κάθε μέρα για 18.000 χρόνια μέχρι που ο ουρανός έφτασε σε απόσταση 30.000 μιλίων ψηλά. Όταν τελείωσε η αποστολή του, πέθανε. Τα μέλη του μεταμορφώθηκαν σε στοιχεία του κόσμου, κάποια από αυτά έγιναν ζώα, κάποια έγιναν καιρικά φαινόμενα ή ουράνια σώματα. Αλλά υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή. Η θεά Nuwa ένιωθε μοναξιά και έτσι έφτιαξε τους ανθρώπους από λάσπη που βρήκε στον Κίτρινο Ποταμό. Αυτοί οι πρώτοι άνθρωποι τη γοήτευσαν αλλά επειδή έπαιρνε πολύ χρόνο για να τους φτιάξει, σκόρπισε σταγόνες λάσπης σε όλη τη Γη και κάθε μία από αυτές έγινε ένας νέο άνθρωπος.

Κινέζικες θεότητες
Η κινέζικη μυθολογια περιλαμβανει  έναν πολυ μεγάλο αριθμο θεοτητων που αλλαζαν  αναλογα με την καθε δυναστεία και μπορει να  παρουσιαζονται με πολλα διαφορετικά ονοματα  σε κάποιες περιπτώσεις ή σε διαφορετικές περιοχές της χώρας . Σε άλλες πεεριπτωσεις μπορει στην ίδια θεότητα να αποδιδονται διαφορετικές ιδιότητες  αναλογα με την περιοχη και τις συνθήκες  . 
                              Κάποιοι απο αυτούς είναι :

 Γιού Χουάνγκ Σανγκ Τάϊ – Ο πατέρας Θεός, ο Θεϊκός Αυτοκράτορας.
Κουάν Ταϊ – Θεός του πολέμου, προστάτης των ανθρώπων από την αδικία και τους δαίμονες.     Κουάν Γιν – Θεά της ευσπλαχνίας και της συμπόνιας.
 Τι Τσανγκ Γουάνγκ – Θεός της ευσπλαχνίας.
 Λέι Κουνγκ – Θεός του κεραυνού.
 Σι Τιεν Γεν Ουάνγκ – Οι 10 κυβερνήτες του θανάτου.
Τσάι Σεν – Θεός του πλούτου. Αναπαριστάται ως ένας σεβάσμιος επιβλητικός άντρας ντυμένος στο μετάξι.
Τσάο Γουάνγκ – Θεός της οικογενειακής εστίας.

Η  κινέζικη μυθολογία περιλαμβάνει εκτός απο τις θεότητες και κάποια άλλα πλασματα όπως τους δράκους  και τον κινέζικο φοίνικα.

Οι δράκοι στην κινεζικη μυθολογία
Οι δρακοι αποτελουν ενα πολυ σημαντικο στοιχείο στην κινεζικη μυθολογία .Αντίθετα με τις άλλες κουλτούρες στις οποιες οι δράκοι θεωρούνται τέρατα στην κινεζικη μυθολογία είναι πλάσματα που  συμβολίζουν την δυναμη και την εύνοια. Αρκετές φορές οι δρακοι ειναι συμβολο εξουσίας καθώς συμφωνα με κάποιους μύθους ατομα που γεννιόνταν με ένα σημάδι που μοιάζει με δράκο γίνονταν τελικά αυτοκράτορες χωρις να έχει σημασία απο που προερχόταν αρχικά η οικογένειά τους. Το σώμα του αυθεντικού δράκου είναι ίδιο με τον δράκο του ουρανού. Πιο παλιά οι δρακοι ζωγραφίζονταν ως πλασματα με κεφάλι αλογου και ουρα φιδιού ενώ οι μορφες ποικίλουν περιλαμβάνοντας μέλη διαφόρων ζωων μέχρι να σταθεροποιηθουν σχετικά στη μορφη που τους  βλέπουμε τώρα. Ο δράκος έχει την δύναμη της μεταμόρφωσης, όταν θέλει εξαφανίζεται. Είναι σύμβολο δύναμης, καλοσύνης, ασφάλειας, φύλακας θησαυρών. Μπορεί να δημιουργεί μεγάλα κύματα όταν θέλει. Κάποιοι μύθοι θέλουν τον δράκο να περιορίζει την απληστία. Είναι το πνεύμα της αλλαγής. Την άνοιξη ανεβαίνει στους ουρανούς, το φθινόπωρο βυθίζεται στο νερό. Την άνοιξη αναγγέλει το ξύπνημα της φύσης.Κατά την διάρκεια της δυναστείας Χαν, ο δράκος με τα 5 νύχια ήταν το έμβλημα της αυτοκρατορικής κυριαρχίας. Όλα τα προσωπικά αντικείμενα του αυτοκράτορα της Κίνας είχαν το σύμβολο του δράκοντα.                                                                                                
Κάποιοι απο τους πιο  συνηθισμένους δράκους είναι:                                                                                                                                                                                                                     Ο  δράκος του ουρανού, ο οποίος είναι και ο πιό ισχυρός.
Ο δράκος της θάλασσας, ο οποίος δεν έχει κέρατα.
Ο δράκος των βουνών, ο οποίος έχει λέπια και κατοικεί σε λίμνες

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι κάθε λαός και πολιτισμός έχει το δικό του πολιτισμό και κουλτούρα με τις ανάλογες διαφοροποιήσεις σε κάθε τομέα και ειδικά στα παραμύθια που αποτελούν ένα αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού. Έτσι  και η Κίνα έχει διαμορφώσει το δικό της είδος παραμυθιών με δικά της χαρακτηριστικά και στοιχεία.



ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου